Máloktorý kulinársky zážitok môže konkurovať vôni a chuti čerstvo vyúdených pochúťok, a práve preto sa vlastná udiareň stáva snom mnohých majiteľov domov a chát. Ako vybrať tú pravú?
Údenie potravín nielen zlepšuje chuť, ale môže tiež výrazne predĺžiť trvanlivosť potravín. To vedeli už naši predkovia, ktorí práve údenie využívali ako formu konzervácie. Mäso vydrží čerstvé len niekoľko dní, zato údené až niekoľko týždňov a podobné je to aj s ďalšími potravinami. V dnešnej dobe sa údeniu potravín ľudia venujú skôr kvôli vylepšeniu chuti potravín a možnosti pripraviť si vlastné pochutiny podľa svojej chuti. Ak máte radi experimentovanie v kuchyni, udiareň vám poskytuje širokú škálu možností. Môžete si vyskúšať nielen údenie mäsa, ale aj prípravu vlastných klobás, párkov, kurčiat alebo údených rýb a syrov. Údenie môže dodať syrom unikátnu dymovú chuť, ktorú môžete ďalej skombinovať s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti.
Vo väčšine udiarní sa kúri drevom, chuť i arómu môžete ale vylepšiť, ak si zakúpite kvalitné údiace štiepky z rôznych druhov dreva. Tieto lupienky sa pred použitím namočia vo vode a počas grilovania alebo údenia dodajú jedlu ten správny, autentický nádych. Zatiaľ čo vonkajšie teploty nie sú úplne lákavé pre pohodlné grilovanie, prikladanie do udiarne a samotné údenie je pohodlnejšie. Vlastná udiareň je tak skvelou možnosťou, ako sebe aj svojim blízkym zaistiť skvelé pochúťky, spoznať nové chute a experimentovať s rôznym štýlom prípravy pochutín i korenia.
Jeden z najkrajších momentov je možnosť ochutnávať priamo z udiarne čerstvé, a ešte teplé klobásy, syry alebo ryby. Na údenie možno navyše pozvať aj kamarátov alebo susedov. To je zážitok, ktorý u kupovaných údenín nikdy nezažijete. Udiareň tak prináša nielen chuťové, ale aj spoločenské potešenie, ktoré si užijete s rodinou a priateľmi.